Ecologie steeds belangrijker bij het produceren en verpakken van voedsel. 

  • Flessen etiketteren
  • Flessen etiketteren
  • Flessen etiketteren

Naast milieu verantwoord ondernemen wordt ecologie ook steeds belangrijker bij het produceren en verpakken van voedsel. Het belang van de hele planeet inclusief bodem, water en lucht wordt hierbij vooropgesteld en er wordt geprobeerd om de natuurlijke balans van de omgeving niet te verstoren.

Bij COWLESS milc hebben ze dit heel goed begrepen. Finn Karels is de oprichter van het jonge bedrijf en stuwende kracht achter de visie om op een ecologisch verantwoorde manier plantaardige melk te produceren. Door het planten van notenbomen bij boerderijen wordt er geen CO2 uitgestoten maar juist opgenomen, wat bijdraagt aan de reductie van CO2 in de atmosfeer. Naast de vermindering van CO2 zijn er nog vele andere voordelen; zoals het vergoten van de biodiversiteit, het dierenwelzijn en de grondkwaliteit.

Begin dit jaar werd in Zeeland een eerste samenwerking aangegaan met een biologische melkveehouderij waar een duizendtal nieuwe (hazel)notenbomen gepland zijn. Over een paar jaar zullen de koeien grazen tussen de notenbomen en zal er melk uit de bomen komen.

Een uniek, zelfontwikkeld productieproces

Bij elke stap van het productieproces wordt een doordachte keuze gemaakt; de natuur en de mensen achter de productie staan altijd voorop. Voor de productie van de notenmelk werd in Nederland een volledig nieuwe productielijn samengesteld in Ouderkerk aan de Amstel. COWLESS milc is voor een uniek, zelfontwikkeld productieproces op zoek gegaan naar gespecialiseerde machinefabrikanten en voor het etiketteren van de glazen flessen is Etipack BV gecontacteerd. Na een intens traject van vormgeving, lijmsoorten t.b.v. het etiket en lijnspecificaties, werd uiteindelijk een Etipack SYSTEM 5 geïnstalleerd.

ETIPACK etiketteersysteem

Het SYSTEM 5 is samengesteld uit verschillende modules voor het aanbrengen van zelfklevende etiketten;

  • Aan de invoer van het systeem worden de flessen op afstand geplaatst door middel van twee DRP zijbanden,
  • Boven op de dop wordt een sluitetiket aangebracht wat met een pneumatische rol aangedrukt wordt op de zijkant van de fles. Hierdoor wordt de dagverse kwaliteit van de melk gegarandeerd,
  • Wanneer het sluitzegel is aangebracht wordt de fles vastgeklemd tussen een bovenband en de transportbaan.
  • Twee Strong 200 etikettendispensers brengen aan de voor-en achterzijde een etiket aan. Op het etiket aan de achterzijde wordt eerst nog een lotnummer en productiedatum aangebracht.
  • Aan het einde van het etiketteersysteem worden de etiketten nog eens extra aangedrukt door twee grote applicatie rollen.

Etipack is al vele jaren gekend als betrouwbare partner voor etiketteerprojecten. Het uitgebreide gamma etiketteersystemen van Etipack maakt het mogelijk om met standaard systemen en modules, toch een stuk maatwerk af te leveren. De jarenlange ervaring en de persoonlijke betrokkenheid bij het vinden van de beste oplossing, zijn wederom bevestigd bij deze samenwerking met COWLESS milc.

Voor meer informatie over COWLESS milc: www.cowlessmilc.com